Quantcast
Channel: Da's Mooi » Erik van Schelven
Viewing all articles
Browse latest Browse all 16

Column Erik van Schelven I 100-100-100: Kurk

$
0
0

Wethouder Erik van Schelven doet mee aan het experiment 100-100-100 van afvalinzamelaar ROVA: 100 huishoudens gaan 100 dagen proberen, 100%-afvalvrij te leven. Het experiment ‘loopt’ van 1 januari tot 10 april 2015. Omdat alle stoffen die hergebruikt kunnen worden géén afval zijn, is het de uitdaging om 100% restafvalvrij te leven. In Da’s Mooi vertelt Van Schelven regelmatig over het experiment in de vorm van een column. Deze week zijn tweede bijdrage.

Voor afvalscheiding geldt wat voor heel veel zaken opgaat: het grootste deel is logisch, gemakkelijk, handig en helder… en de details of uitzonderingen maken het lastiger. Bij het scheiden van het huishoudelijk afval weten we over het algemeen wel wat in de glasbol, in de oudpapierdoos, in de textielcontainer, op de composthoop, in de batterijenbak, in de groene/grijze/oranje container moet. Ook weten we wel wanneer een meubelstuk nog goed genoeg is voor de kringloop of wanneer een gang naar ‘de stort’ onvermijdelijk is geworden. Maar in welke container moeten die kleine dingen die zo af en toe voorbij komen, zoals afgeknipte nagels, hondenharen en kurken? Ondanks dat de schroefdop en de plastic flessenstop (in de volksmond ‘plastic kurk’) de aloude kurk vrijwel helemaal hebben verdreven, tref je soms nog een aan in een wijnfles.

Toen de ‘echte’ kurk nog gemeengoed was, bestond er een netwerk van inzamelpunten waaronder slijterijen, schoenenzaken en parketvloerzaken. De wijnfleskurk kreeg vervolgens een tweede leven als vloerplaat, wanddecoratie, onderzetter, schoenzool, modeaccessoire of isolatiemateriaal. Een aantal jaren geleden is het op grote schaal inzamelen en recyclen van kurken gestopt. Of de komst van de plastic flessenstop, een dalende vraag naar kurk óf nog weer een andere reden daarvan de oorzaak is, durf ik niet te zeggen. In ieder geval is het aantal inleverpunten nogal klein en dat zou kunnen betekenen dat kurk nu vooral in het restafval verdwijnt. Dat klinkt vreemd voor een natuurproduct, maar kurk composteert slecht en daarom: niet in de groene maar in de grijze container.

Wie écht anders wil, vindt op internet nog die paar inleverpunten (voor goede doelen). En anders hebben we altijd nog de beelden van ‘Kreatief met kurk’ waarin Arjan Ederveen en Tosca Niterink het serieus bedoelde TELEAC-programma ‘Kreatief met karton’ op sublieme wijze parodieerden.

“Zeg Peter, met welk basismateriaal gaan we vanavond werken?” “Wel Ellen, het basismateriaal waar we vanavond mee werken is kurk. Omdat het een heel veelzijdig materiaal is, het is een heel dankbaar materiaal en het is ook heel licht! En het is een materiaal waar iedereen mee kan werken…”

Ach, u moet zelf maar even kijken op YouTube, want zo zwart-op-wit is het ineens helemaal niet grappig. En hoe dan ook: zelfs een kurk kan nog steeds een tweede leven krijgen en is géén restafval.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 16